mail(at)sabienschrijft.nl
tel: + 316 224 187 50
Tenderteksten omdat je niet (altijd) de goedkoopste wilt zijn.
In een aanbestedingsprocedure bepalen de gunningscriteria welke inschrijver de opdracht gegund krijgt. Daar is het subgunningscriterium prijs en het subgunningscriterium kwaliteit bij van kracht. Waarmee ga jij je onderscheiden?
Het gunningscriterium Prijs
Lange tijd was aanbesteden op laagste prijs de gangbare wijze van gunnen. Bij de laagste-prijs-methode ligt de kwaliteit (als het goed is) vast en concurreren de inschrijvers op prijs.
De goedkoopste aanbieder krijgt de meeste punten en wint de opdracht. Heerlijk simpel!
Toch zitten er nadelen aan deze methode.
Zo leidt het concurreren op prijs vaak tot een negatieve prijsspiraal met druk op marges, medewerkers en kwaliteit. Weinigen profiteren van deze onherroepelijke race to the bottom.
Bovendien belemmert het inschrijvers om te komen met innovatieve en duurzame oplossingen. Zo goedkoop mogelijk aanbieden betekent namelijk vooral: zo min mogelijk kosten maken.
En dát is niet in het publieke belang.
Europese richtlijnen
Met de inwerkingstelling van de (in 2016 gewijzigde) Aanbestedingswet 2012 mag daarom niet langer op laagste prijs worden gegund – tenzij dit wordt gemotiveerd.
Sindsdien hanteren aanbestedende diensten vaak de EMVI-methode waarbij EMVI staat voor Economische Meest Voordelige Inschrijving. Bij EMVI zijn zowel de prijs als kwaliteitsaspecten (in een wisselende verhouding) bepalend voor wie de opdracht gegund krijgt.
Het gunningscriterium Kwaliteit
Om hoog te scoren in een aanbestedingsprocedure zijn kwaliteitscriteria er dus toe gaan doen. Een methode om kwaliteit te honoreren is het toepassen van het gunningscriterium BPKV (beste prijs-kwaliteitverhouding). Middels BPKV dagen aanbestedende diensten inschrijvers uit om met meer waarde te komen dan minimaal wordt geëist.
Voor inschrijvers betekent dit dat het loont om met een originele, effectieve oplossing te komen, ook al is deze niet de goedkoopste.
Door je bedrijfsprocessen en de te nemen maatregelen doeltreffend te beschrijven, toon je als inschrijver je kwaliteit(en). Met een doordacht en goed geschreven voorstel laat je zien dat je de klant serieus neemt en de opdracht belangrijk vindt.
Oftewel: met verzorgde tenderteksten geef je je visitekaartje af.